Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Üzen a természet

2021. június 25. 18:12 - Biromakönyvem

Erdeim fái magasodnak az égig. Tengerek vizében az élet burjánzik.

flower-meadow-1510602_1920.jpg

 

Üzen a természet, üzen a rét, dalol a madár, viszi a szél…..

Hé, Ember, várlak, hiszen neked rendezem a tájat!
Csodás mester művem láthatod, ez ad neked varázslatot.
Lépj be hát hozzám, légy boldog nálam, csodáld, amit adok, őrizd meg az álmom!

Mielőtt belépsz, állj meg pár perce, gondold végig miért jöttél hozzám vendégségbe.

Ha rétre lépsz, boldogan táncolj, ne feledkezz az élővilágról. Mosolyog rád ezer virág, hagyd meg őket zöld szárán. Ha kell neked, szakíts le párat, de azért, hogy eldobd, nem bántsd őket, hagyd ott.
Bogarak nyüzsögnek, zümmögnek százan, dolguk van ebben a világban.

Sebes folyóim, keskeny patakok szállítják az életet, sodorják folyamok.
Ad neked ételt, ad neked vizet, de annyit vegyél el, ami téged megillet.

Tengerek vizében az élet burjánzik, a legszebb vízi táj szemedben sugárzik.
Merülj el habjában, érintse lábad a homok, szikláiról csodáld milyen szépen zubog.

Ezernyi faj az állatok között, rendezett életben élnek, törvényeik között. Ne bontsd meg e törvényt, inkább tiszteld, csodáld, hogy később ne fényképről küldd hírét tovább.

Erdeim fái magasodnak az égig, ha fel akarsz mászni, gondold meg meddig.
A tetejéről nem érhetsz el csillagot, de ágai mindig adnak hűs árnyékot.
Hullanak az ágak, hullanak a levelek, ezzel táplálják a talajban az életet.
Kérlek, ne pusztíts, ne vágj ki, hallgasd meg kérésem, hallgasd meg fohászom!

S ha jön a karácsony, fenyőim egy részét neked ajánlom.
Díszítse szobád, melegítse lelked, de gondolj arra, hogy amikor elviszed, nekem a szívem hasad meg.

Elviszel egyet, telepíts hármat, hogy ne legyen hiánya e tájnak.

A levegőt tisztítom, árnyékot tartok, az erdőben megannyi állatnak menedéket, otthont adok.

S amikor haragos vagyok, elsöprök mindent, de mögöttem tisztulást hagyok. Ilyen a természet, él, virágzik, fáj. Ennek a körforgásnak ne áll útjába, mert nem ellened van, engedd útjára. Elveszed terem, elveszed létem, beépíted minden rétem, feltöltöd folyóim, partjaim, elveszed fáim, nem veszed észre hamvaim. Pedig neked vagyok, téged szolgállak, s közben eléd tárom ezernyi csodámat.

Lelkedet nyugtatom, szemedet kápráztatom, filmemet nézheted, mozim ajtaját be nem zárom.
Megtöltöm tányérod, szolgálom kályhádat, megtöltöm kulacsod, építem a házad.
Szervezem életed programját, ezret, század, de csak azt, ami éppen jó neked, azt nézd meg, a többi várhat.

Suttogom füledbe üzenetem, s remélem, meghallod, eljut hozzád, miért teszem.
Kiáltok, zokogok, néha dühös vagyok,
de tudom, még sokáig csodáljuk együtt a Napot.

Írta: Biró Márta

Ha tetszett e rövidke verses novellám, a többi írásom is szeretettel ajánlom:

További verseim

Életem leckéi könyv

Blogjaim az élet témájában

 

 

 

Szólj hozzá!

Miért nő a Vendégasztalok népszerűsége napjainkban?

2021. május 03. 12:12 - Biromakönyvem

Egyre több igény van a házias, minőségi ételekre, hangulatos környezetre.

Miért is szeretjük azokat a vásárokat, falusi vendégasztalokat, ahol a házias ételeké a főszerep?

Egyre több a vásár, egyre több porta nyitja meg kapuit a vendégek számára.
Hagyományos ízek, adalékanyagoktól mentes, minőségi termékek kaphatók a vendégek, érdeklődök számára.

A nagyüzemi termeléssel, élelmiszergyártással szemben családias hangulatban, nagymamáink ételeinek ízei felidézésével, kellemes környezetben költhetjük el a finomságokat. Családi, baráti programok szervezhetőek. Kellemes időtöltés grillezéssel, étkezéssel, pihenéssel együtt.

Nagy az érdeklődés minden házias termék iránt. Vásárokban kézművel szalámikat, kenyérlángost, mézeket, lekvárokat előszeretettel vásároljuk, mivel ki vagyunk éhezve az igazi ízekre, amelyeket sokan már csak emlékezetből tudnak felidézni.

pitemeggyes_masolata.jpg

Szükségünk van kellemes időtöltésre, kirándulásra, programokra. Közben finom ételekre, amiért érdemes pénzt adni.
A kiszolgálás családias, figyelnek ránk, olyan, mintha vendégségbe érkeztünk volna. Lehetnek külön kéréseink, megrendelhetjük, hogy mit szeretnénk a látogatáskor elfogyasztani, mennyi időt szeretnénk eltölteni ilyen csodálatos környezetben.

399bf55ef2bb57bdbd982ca348b1650e.jpg

Több vendégasztal működtetőjével beszéltem az elmúlt időszakban. Megragadott az élmény, a lehetőség.
Mivel a területem alkalmas rá, elgondolkodtam, hogy Siófokon létrehozom.
Már tavaly elkezdtem zöldségeket termelni, akkor még saját fogyasztásra.
Gyümölcsfáim értékes termését befőztem.
Mivel konyhai csoportot is létrehoztam, a kettő tevékenység egybeforrt.

Az idén minden engedélyt megszereztem, elkezdtem a Siófoki Vendégasztalt Kertem, konyhám ízei cégem működtetni.
Gyümölcsfáim ontják a virágokat, magaságyásom tele van zöldségekkel.
Kamrám polcain sorakoznak a befőttek, lekvárok.
Egyre szörpöt készítek: citromfű, zsálya, pitypang, citromfű-zsálya, bodza.

 

szorp1.jpg

Már két családot láttam vendégül. Köszönöm a véleményeiket.
A gyerekek játszottak az udvaron a fűben, pitypangot gyűjtöttek, labdáztak.
Ebéd után a kellemes kerti fák lombjai alatt pihentek meg a párnázott nyugágyakon. Volt, aki könyvet olvasott, szunyókált.

vendegasztal_2.jpg
Kávéztak, teáztak a kerti asztalnál.
Boldog vagyok, hogy örömmel voltak a Vendégasztalomnál. Öröm, hogy vissza fognak térni máskor is.

Ez egy örömteli vállalkozás, hiszen szeretem a kertem, a környezetem. Szép és tiszta, nyugodt, varázslatos.
Szeretek főzni, szeretek sütni. Még jobban szeretem, hogy a vendégeim boldogan fogyasztják el és pihennek, feltöltődve távoznak.
Köszönöm a véleményeket is a vendégeimtől.
Készülök további meglepetésekre, ajándék tárgyak készítésére természetes anyagokból.

A Balaton északi partján több porta kínálja meg vendégeit, de itt a déli részen kevesebb van.
Inkább vendégházak, vendégasztallal. 


Siófokon végre én is hívhatom a látogatókat. Lehetőség van kerti grillezésre is.
A vendégek előzetes bejelentkezéssel foglalhatnak időpontot, időtartamot.
Minden évszaknak megvan a varázsa, amit ebben a környezetben tölthetnek el az érkezők.
Biztonságban parkolhatnak a portán. Várok minden látogatót szeretettel.
Biró Márta

 

vendegasztal.jpg

Szólj hozzá!

Kardinális szelet egy elegáns torta

2021. január 31. 20:46 - Biromakönyvem

Kardinális kérdés, hogy a tojásfehérjét mire használjuk fel

KARDINÁLIS TORTA
kardinalis.jpg
Isteni finom, légies torta, szelet.
A megmaradt tojásfehérjéket használtam fel. Általában habcsókot, vagy Pavlova tortát sütök, de most ezt a csodás édességet készítettem belőlük.
 
Savanykás lekvár is kellene az alsó lapra, hogy egyensúlyba hozza az ízeket, de én a tejszínhabot citromhéj reszelékkel és csipet citrom levével készítettem.
Hozzávalók:
250 g tojásfehérje, cca. 8 db
3 tojás sárgája
270 g porcukor
50 gr liszt
500 ml 30 %-os habtejszín, vagy cukrászhab
Recept:
Fehérjét kemény habbá verjük 250 gr cukorral. Nagyon keménnyé.

Sárgáját kikeverjük habosra 20 gr cukorral.
Beleforgatjuk a lisztet óvatosan és 15 gr felvert fehérjét is. (Piskóta)
Sütőpapírt vékonyan vajazzuk.
Habzsákba töltjük a tojásfehérje hab 2/3 részét és
2x3 csíkot húzunk a fehérjéből a gáztepsibe.
Majd kitöltjük 2x2 csík sárga krémmel, szintén habzsákból.
Azután fehérjével a sárga csíkokra is teszünk egy egy fehérje csíkot.

150 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük, de
15 perc után 130 fokra levettem.

Töltelék:
Egy réteg savanykás lekvár, tejszínhab.
Rátesszük a másik lapot és tejszínnel fejezzük be.
Tipp: a tejszínt ízesíthetjük kávéval is.
1 órára hűtőbe tesszük.
Ha igazi falusi sárga a tojás, jobban látszanak a csíkok, amikor felvágjuk, mint egy sakktábla.

Itt hozom a képeket:

kardinalis3.jpg

 

kardinalis6.jpg

 

kardinalis7.jpg

 

 

3005ab6c7faaf0842a6bac6f84f76f94.jpg

Hat tetszett a receptem, látogass el több receptért ide: Biromakonyhám

Sütöttél már Kardinális szeletet?
Szívesen fogadom ötleteidet, de meg is mutathatod nekünk itt: Szeretek sütni, főzni Biromakonyhám
Konyhatündéretek, Márti

Szólj hozzá!

Az a fránya csirkepaprikás vagy borjúpaprikás!

2021. január 27. 10:46 - Biromakönyvem

Mitől lesz a pörköltből paprikás?

Hogyan is különböztetjük meg?

Tegnap volt a napja, hogy eldöntöttem írok erről a témáról.
Evidensnek tűnő étel nevek, de mégsem!
Egy közel 200 ezer fős csoportban ment az adok kapok a tejfölös csirke kép, poszt alatt.
Negatív kritikák, hogy miért ilyen világos.  Persze, láttam, hogy nem világos sokak számára.
"Az én piros pörköltem mellett elbújhat a tiéd", Hogyan lehet ilyen színű ételt paprikásnak nevezni?"

Sorolhatnám a kommenteket.
Persze már számtalanszor írtam én is a kommentelés szabadságáról, névvel, név nélküli nyomdafestéket nem tűrő hozzászólásokról, véleményekről. Most itt nem is ez a téma. Inkább beszéljünk csodás paprikás ételeinkről.

Zárójelben jegyezném meg, hogy a Cordon Bleu ugyanilyen "aktivitást" váltott ki, mert nincs az az alátámasztó cikk, ami sokaknak a fejében rendet tenne, hogy az nem Gordon.

Térjünk vissza az eredeti témához.

Sokan, amikor tejfölös csirkét készítenek, nem is gondolnak rá, hogy csirkepaprikást főznek.

Talán e rövidke cikkem eléri a célját. A lényeg az egészben, hogy a pörkölt is paprikával készül.
De mitől lesz mégis más a csirkepaprikás, borjúpaprikás?

Az elkészült pörköltet vékony tejfölös habarással fejezzük be. Csak leheletnyi liszttel, tejföllel.
A csirkének és a borjúhúsnak kimondottam jól áll ez a fajta recept.

Mondanom sem kell, hogy voltam olyan bátor, hogy megosztottam rövid összefoglalómat ezen ételekről. Gondoltam jót teszek. Finoman, érthetően leírtam pár sorban, hogy információt adjak, de mégsem legyen a posztom sértő.

Aztán jöttek a kommentek. Paprikáról, tejfölről, miért kell bele liszt, miért nem mindegy, hogyan készül.
Hm. Az első párra még válaszoltam, aztán hagytam a maga útján terjedni a csoportban.
Inkább írtam itt egy rövid "elmélkedést" az egyik legnemesebb, legfinomabb ételünkről.

Ha tetszett a cikkem várlak további hasznos tippekkel, receptekkel, 30 perces menükkel itt: Biromakonyhám

Konyhatündéretek, Márti

2 komment

Csokoládés pite álom

2021. január 16. 08:39 - Biromakönyvem

A legegyszerűbben elkészíthető pite, ami különlegességével elvarázsol

pite_csokis.jpg

Csokis pite recept
A pite 17 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, 1 db tojás, cukor ízlés szerint. Gyorsan összegyúrjuk és hidegen pihentetjük minimum fél órát. Azután 24 cm átmérőjű pite sütőbe formázzuk és megsütjük 180 C fokon cca 8-10 perc alatt. (képeket már tettem fel tegnapelőtt, hogyan sütöm az pitét, hogy szép formája legyen.
Csokikrém
500 ml habtejszínt lábasban felmelegítek, leveszem a tűzről és felolvasztok benne 1 tábla 70%-os étcsokoládét, 3-4 púpos evőkanál porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot.
Ezután cca 15 dkg szobahőmérsékletű vajat elkeverek benne, valamint 5-6 e.kanál cukrozatlan kakaóport.
Attól függ, hogy milyen sűrű végeredményt szeretnék. De, ha úgy érzitek kevés lett, a hűlés közben is még tehettek hozzá kakaóport.
Hűtőbe teszem, néha megkeverem. Amikor már a pitetészta kihűlt, a csokikrém is hűlt, de még folyós, akkor beletöltöm a pitébe és hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon krémesre.
Ha sokáig van a hűtőben, akkor vegyük ki mielőtt felvágnánk.
Fogyasztásnál szobahőmérséketűnek kell lennie.
Tipp: reszelt narancs héját, kandírozott citrus héjat is keverhetünk bele. Rummal, rumaromával is ízesíthetjük. (sportszelet íze lesz)
A pontos arányokat nehéz megírnom, mert közben meg is kóstolom. Ha kell még bele cukor, akkor még teszek hozzá.
Az arányok attól is függnek, hogy pite töltelék, fánk töltelék, vagy a Gundel palacsinta öntete lesz.
Ha a palacsintára öntetként használom, akkor nem teszek bele vajat, kakaóport, viszont kevesebb tejszínt, vagy több csokoládét használok, attól függ, mennyi palacsintához készül.
Készülhet táblás csoki nélkül is, ilyenkor cca 3 e.kanál kakaópor szükséges, hogy elkeverjük a meleg tejszínben.
A fánkot is ezzel töltöttem, de ekkor a krémet annyira hűtőm, hogy ne folyjon, de ne is legyen szilárd, hogy a habzsákból ki tudjam nyomni a fánkokba.
Amikor a fánk tetejére mázként tettem, ott olvasztottam kissé, hogy bele tudjam mártani.
A fánkot nem hűtjük, ezért szép krémes marad a belsejében is.
pite_csokis1.jpg
pite_csokisalap2.jpg
Ha tetszett a receptem, kérlek nyomj egy like-ot, köszönöm, Konyhatündéretek, Márti
További receptekért látogass el ide: Biromakonyhám
Szólj hozzá!

Miért követek gasztrobloggerként egy másik gasztrobloggert? Itt a cikkemben elmesélem.

2021. január 15. 09:54 - Biromakönyvem

Ilus a GasztroSpicc tulajdonosa

 

Mint olvasók, követők, bloggerek sokan, mint én is recepteket próbálok ki, recepteket alkotok és teszem közzé blogomon, közösségi médiában.
Öröm a konyhában alkotni, akkor is, ha a főállásunk, hivatásunk más.

 

Számos recept oldal tulajdonosa jelenik meg az oldalakon, de mégsem követem mindegyiket.
Ennek ellenére vannak, akiknek a munkáját figyelem, elismeréssel és szeretettel. Ők azok, akiktől én is tanulok, látok újdonságokat.

 

Egyikük Ilus, a GasztroSpicc blog oldal tulajdonosa. Hódiné Sárga Ilona bemutatkozója megragadott, ahogy az ételei és receptjei is.

 

„A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő.”

 

A lelkünk egy darabját adja az olvasóknak a közzétett írásunk. Talán a legszebb megfogalmazás és az írásaink miértje. Szenvedélyünk lett, örömöt lelünk benne, ezért is írjuk a cikkeket.
Ennél nagyobb öröm viszont, amikor az olvasóink, követőink visszajelzéseket küldenek.
Olvassák az írásainkat, elkészítik a receptjeink alapján az ételeket. Boldogság kapni egy fényképet, amikor az olvasónk elkészítette a receptünk alapján és boldogan újságolja nekünk.

 

Ilus egy fiatal hölgy, 27 éves, aki a konyhában is spiccen van.  

 


Mosolyog ránk a fényképről, s őszinte lelkesedés sugárzik róla. Bizalmat ad már e tény is, de amikor beleolvastam a blogjába, receptjeit átnéztem, tudtam, hogy követni fogom a munkáját.

 

Nem csak az ételek fényképei, receptjei fontosak, hanem a konyha, mint egység. Hiszen a konyhában fontos, hogy az előző napról maradt ételeket hogyan élesszük újra, milyen konyhai eszközök segítenek bennünket.
Ilus ebben is közzéteszi tapasztalatai.

 

Reggeli ötletektől a fő ételeken át a desszertek és a nassolni valók világába kalauzol bennünket.

 

Ilus ételei láttán megkordul a gyomrunk és már tudjuk is, hogy mi lesz a következő napokban a menünk.
Számomra fontos, mint olvasója, hogy hiteles és valódi legyen. Már egyre többen arra vágyunk, hogy azt a képet kapjuk, ami a valós konyhai tevékenységet mutatja be. Minden csillogó villogó technikai trükk helyett az igazi, napi világát a konyhának.

 

Az ételek gusztusos tálalása persze egy szinttel feljebb emeli az ételünk minőségét is, hiszen a szemünkkel is eszünk. Egy szépen felkínált étel mellé boldogan ülünk asztalhoz.

 

Együtt kirándulhatunk Ilussal a gasztrovilágában. Ilus ötleteket, tippeket és a konyhában eltöltött idő szeretetét, örömét adja át nekünk olvasóknak.

 

Ilus szeretettel vár Benneteket itt:

 

https://gasztrospicc.blog.hu/
https://www.facebook.com/gasztrospiccblog
https://www.miadele.com/topic/gasztrospicc-blog-1

 

Szólj hozzá!

Emlékszel a nagyi kelt tésztáinak az illatára?

2021. január 02. 22:50 - Biromakönyvem

A foszlós kalácstól a lekváros buktáig.....

 

Sosem felejtem el az illatát azoknak a kelt tésztáknak, amit annak idején a nagyanyám kivett a sütőből.
Még most is érzem a túrós batyu, a kalács, a bukta meleg, édes illatát.


Nem voltak akkor még univerzális konyhai eszközök, gourmet konyha, de minden megvolt, hogy a legfinomabb és a legillatosabb tészta készüljön el.
Volt egy dagasztó tál, volt a nagymamám, volt a gyakorlata és a megszerzett tudása, amit az dédmamától tanult, lesett el.

Valahogy nincs annyi idő az életünk során, hogy ezt az emléket kitörölje. Hogyan felejthetnénk el, amikor a konyhában toporogva alig vártuk, hogy kihűljön, vagy legalábbis kéz meleg legyen a tészta.
Persze előfordult, hogy a nagy sietségben a lekváros bukta tölteléke, megégette a nyelvünket.
Aranyló baracklekvárt rejtett a tészta, amit szintén házilag készítettek annak idején az asszonyok.

Sajnos kevés ideig élvezhettem a nagyanyám sütötte tésztákat, még kisgyermek voltam, amikor elment örökre. Azután a nagynéném által készített tésztákat fogadtuk el, de ő is pontosan tudta, hogy a mama tésztáit képtelenség részéről megadni nekünk. Nagyon ritkán vendégeskedtem náluk.
Aztán telt, múlt az idő, felnőtt lettem. Anyám kevés kelt tésztát tudott sütni, de a fánkot, kalácsot kiválóan készítette. Nagyon korán elköltöztem tőle, nagyon sokáig nem volt alkalmam igazi kelt tésztát fogyasztani.

Talán ezért is hozta úgy a sorsom, hogy a kelt tésztákat tanultam meg először elkészíteni, csak később a süteményeket. Sokáig tartott megtanulnom, hiszen nem volt, aki megtanítsa nekem.
Szakácskönyvekből, ismerősök anyukáitól, mamáitól szereztem be az információkat, aztán gyakoroltam, gyakoroltam, gyakoroltam.

Egy idő után már illatozó kelt tésztákat tettem a családomnak az asztalra. Hatalmas boldogság, önbecsülés, önértékelés volt és a mai napig is az számomra.

Most már a konyhai csoportomban rendszeresen teszem közzé a munkáimat, adom át a tudásom, praktikáim.
Ha van kedved ellesni tőlem, keresd fel a Biromakonyhám oldalt és kérd a Receptkönyvem, vagy a közös sütést, ahol elsajátíthatod Te is a tudást.
Az első rögzített posztban találod a részleteket.
Küldhetsz messengeren üzenetet is, hogy kiválaszd melyik lehetőség a legjobb számodra.

Hogyan rövidíthető le a dagasztás ideje? Megmutatom Neked, ha felkeresed Biromakonyhám oldalt.

98d1e14d24fb8d30ec84b75b5dc79260.jpg

654038f8cb54a2fbcc01e120dad45ced.jpg

 

Ha tetszett az írásom, kérlek nyomj egy like-ot. Köszönöm, Konyhatündéretek Márti

 

Szólj hozzá!

Brióst bármikor készíthetsz otthon

2021. január 02. 09:35 - Biromakönyvem

Egyszerű kelt tészta, csodás végeredmény rövid idő alatt

A brióst bármikor készíthetjük az év során. Reggelire, uzsonnára, a gyerek tízórais csomagjába.

Egyszerű a recept és ha van kelesztőtálad az időt is lerövidítheted.

Recept

1/2 kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojássárga a tésztába, 2.5 dl tej, 6 dkg olvasztott vaj, 5 dkg cukor a tésztába, csipet só .
Kelt tésztát készítünk.
Kelesztőtálban a tésztát nem kell hólyagosra kidolgozni, elég összekeverni az alapanyagokat, rátesszük a fedelét, cca 15 perc alatt felpukkan.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk és közben már látjuk is a hólyagokat a tésztában.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra és a képeken látható módon feltekerjük.
Sütőlapra helyezzük és megsütjük, 160 C fokon légkeveréses sütőben, vagy anélkül 180 C fokon.
A briósok tetejét a sütés előtt megkenjük a tojások fehérjével és jól megszórjuk kristálycukorral.