Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Csokoládés pite álom

2021. január 16. 08:39 - Biromakönyvem

A legegyszerűbben elkészíthető pite, ami különlegességével elvarázsol

pite_csokis.jpg

Csokis pite recept
A pite 17 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, 1 db tojás, cukor ízlés szerint. Gyorsan összegyúrjuk és hidegen pihentetjük minimum fél órát. Azután 24 cm átmérőjű pite sütőbe formázzuk és megsütjük 180 C fokon cca 8-10 perc alatt. (képeket már tettem fel tegnapelőtt, hogyan sütöm az pitét, hogy szép formája legyen.
Csokikrém
500 ml habtejszínt lábasban felmelegítek, leveszem a tűzről és felolvasztok benne 1 tábla 70%-os étcsokoládét, 3-4 púpos evőkanál porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot.
Ezután cca 15 dkg szobahőmérsékletű vajat elkeverek benne, valamint 5-6 e.kanál cukrozatlan kakaóport.
Attól függ, hogy milyen sűrű végeredményt szeretnék. De, ha úgy érzitek kevés lett, a hűlés közben is még tehettek hozzá kakaóport.
Hűtőbe teszem, néha megkeverem. Amikor már a pitetészta kihűlt, a csokikrém is hűlt, de még folyós, akkor beletöltöm a pitébe és hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon krémesre.
Ha sokáig van a hűtőben, akkor vegyük ki mielőtt felvágnánk.
Fogyasztásnál szobahőmérséketűnek kell lennie.
Tipp: reszelt narancs héját, kandírozott citrus héjat is keverhetünk bele. Rummal, rumaromával is ízesíthetjük. (sportszelet íze lesz)
A pontos arányokat nehéz megírnom, mert közben meg is kóstolom. Ha kell még bele cukor, akkor még teszek hozzá.
Az arányok attól is függnek, hogy pite töltelék, fánk töltelék, vagy a Gundel palacsinta öntete lesz.
Ha a palacsintára öntetként használom, akkor nem teszek bele vajat, kakaóport, viszont kevesebb tejszínt, vagy több csokoládét használok, attól függ, mennyi palacsintához készül.
Készülhet táblás csoki nélkül is, ilyenkor cca 3 e.kanál kakaópor szükséges, hogy elkeverjük a meleg tejszínben.
A fánkot is ezzel töltöttem, de ekkor a krémet annyira hűtőm, hogy ne folyjon, de ne is legyen szilárd, hogy a habzsákból ki tudjam nyomni a fánkokba.
Amikor a fánk tetejére mázként tettem, ott olvasztottam kissé, hogy bele tudjam mártani.
A fánkot nem hűtjük, ezért szép krémes marad a belsejében is.
pite_csokis1.jpg
pite_csokisalap2.jpg
Ha tetszett a receptem, kérlek nyomj egy like-ot, köszönöm, Konyhatündéretek, Márti
További receptekért látogass el ide: Biromakonyhám
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biromakonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr1016391710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása