Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Utolsó kommentek:

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2021.05.04. 19:53:25

@motoroskonyhaja: Ó, de örülök ennek a hozzászólásodnak. Köszönöm, köszönöm. Nem vagyok egyedül :) :) Bocs, hogy csak most válaszolok. Végre átnéztem az összes kommentet. Nekem is van konyhai csoportom, de nem törekszem a több tízezres létszámra, mert más szabályok szerint "játszunk". Nem hagyom, hogy eldurvuljon az adok-kapok, a kritizálás. Döbbentem látom, hogy a kocsonya készítésén minden évben összevesznek. Ez az, amit nem engedek a csoportban. Valójában a tagok nem is teszik. Az elején volt talán 3 ilyen eset, ők már nem tagok. Értem, teljesen értem, igaz, amit írtál.

Bejegyzés: Az a fránya csirkepaprikás vagy borjúpaprikás!

motoroskonyhaja 2021.01.28. 10:04:02

Nagyon jó poszt, én örülök neki! Igen, itthon mindenki "ért mindenhez", csak éppen az alapokkal és a készítési módokkal nincsenek sokan tisztában. Ahogy Gundel is írta a Kis magyar szakácskönyv c. kötetében:: "Ugyanúgy készül, mint a pörkölt, de, mint látjuk, kevesebb zsírral, fűszerpaprikával és hagymával, utóbbit enyhébben pirítva, szinte csak fonnyasztva. A döntő különbség az, hogy amikor a hús megpuhult, a tejfölt liszttel simára keverve, azzal a pörköltnél valamivel bővebbre hagyott levét behabarjuk, miközben az edényt rázogatjuk".
Ja, én pont ezért nem csatlakozom ilyen csoportokhoz, ahol mindenki "tudja a frankót", miközben lövése sincs magáról az ételről (ahogy írtad is: Gordon vs Cordon). Ez a tipikus vak vezet világtalant, vagy a vakok közt a félszemű a király kategória. ÉS hiába írod le, nemhogy megfogadnák, hanem egyenesen visszatámadnak, hogy Te vagy a h*lye... Erre szoktam írni a posztjaimban azt, hogy ott van a net szó szerint a kezükben, de nem tudják használni ;)
Jó poszt, köszönöm, és örülök, hogy van más is, aki a VALÓDI elkészítési eljárásokat írja meg.
Szép napot, üdv: motoros

Bejegyzés: Az a fránya csirkepaprikás vagy borjúpaprikás!

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2021.01.22. 04:35:05

Köszönöm az izcsiklandozo.blog.hu/2021/01/21/citromos_pite_529?fbclid=IwAR3tMD3soflRUK8pay2LBXQUfGvKGU5XKr2yXHoDSy7YQ9IMcqSLaBPC8UU
tulajdonosának Évanak, hogy a receptemet kipróbálta és megtetszett neki. Boldog vagyok, hogy a rozmaringos változatát készítette el.

Bejegyzés: Citromos pite

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.12.18. 10:04:28

@Labasmaz: Szia, úgy is finom. Már sütöttem. Könnyebb nem lesz a tészta, az ízén sem érezni változást. Sok recept írja natúr joghurttal, ezért is próbáltam ki annak idején tejföllel, mert mindkét változatot készíthetjük, akkor is, ha nincs otthon joghurt éppen. Viszont íróval is készíthető. Leleményességünk és az épp aktuális konyhai készletünkből alkotunk. Köszönöm a hozzászólásod.

Bejegyzés: Hamburger zsemle otthon sütve a legfinomabb, hamar elkészül.

Labasmaz 2020.12.16. 10:21:04

Ha a tejföl helyett egy pohár (manapság 150g) joghurtot teszel bele (és így csak 2 deci tejet), könnyebb lesz a tészta, és szerintem úgy finomabb is. :-)

Bejegyzés: Hamburger zsemle otthon sütve a legfinomabb, hamar elkészül.

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.12.15. 08:18:12

@cinke56: A recept alatt a hozzávalóknál ott van 150 g darált dió, de valóban a szöveges résznél nincs ott. :( Köszönöm.
Korábban már tettem fel hasonlót is, ott a darált mák van benne.

Bejegyzés: Lisztmentes diótorta a karácsony színeivel

cinke56 2020.12.12. 15:23:18

Kifelejtetted a leírásból a diót. Megjegyzem, a darálás előtt érdemes száraz serpenyőben - folyamatos keverés mellett - megpirítani a diót. Figyelni kell, mert a dió különben hamar megég. Nagyanyáinktól sokan örököltük a lisztmentes torta receptjét, amelyben a lisztet ilyen megpirított, aztán ledarált dióval helyettesítették.

Bejegyzés: Lisztmentes diótorta a karácsony színeivel

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.12.05. 11:09:57

@élhetetlen: Szia, nem terheltél a szöveggel. Örülök, hogy írtál. Remélem "összeraknak", drukkolok.

Bejegyzés: Piskóta mappa fenséges krémmel

élhetetlen 2020.11.17. 20:17:47

Kedves vagy, de eszembe sem jutott lefényképezni egy rétest. Már nem vagyok a terepen, tavaly volt egy gerincműtétem, de még fáj, márciusban lett volna egy MR, de törölték a vírus miatt, a térdemmel meg júliusban most, nov.26-ra kaptam időpontot, de természetesen azt is törölték, nem tudok igazán sokáig állni a konyhában. Ez a rétes is az állás minimalizálás jegyében született, ráadásul félbehagyható, ha valami nagyon fáj, majd folytatom tíz per múlva, miután üldögéltem kicsit. Most ilyen nasikat csinálok csak, hogy darált háztartási keksz, nescaféból kevert kávéval golyókká gömbölyítve, kakaóba forgatva. A másik, ezt lehet pohárba, tálba, dobozba, darabokra tört háztartási keksz réteg, lekvár pöttyök, natúr joghurt (nem spórolósan), aztán egy ugyanilyen réteg. Ha tudod tartani másnapig, akkor a joghurtból kiszivárgó létől a keksz kicsit felpuhul, a joghurt meg nem vérré, (vere valet), hanem krémmé válik. Persze, aki édesebben szereti, mint én, az tehet a joghurtba cukrot. Ha érdekel, nézz rá a kutyatlanul.blog.hu-ra, nem hosszú, ott vannak képek aktívabb koromból, az asztalon levő mézeseken kívül még a kanapé is tele volt. A húsvéti pipicseimet meg imádták (főleg a kölykök), jó vajjal is, de a sonkával is. Most parkoló pályán vagyok, hogy jövőre összeraknak-e, azt még nem tudom. Remélem nem terheltelek túl ezzel a hosszú szöveggel.
Jó éjszakát!

Bejegyzés: Piskóta mappa fenséges krémmel

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.11.17. 12:17:28

@Vén motoros: Igazad van, ezért is tettem ki a fotót, hogy nagyjából mekkora mennyiség van az edényben és mennyi olajban. Talán a kép visszaadja, hogy buborékol az olajban. Köszönöm a hozzászólásod, látom Te is nagyon jól értesz hozzá és szereted. Köszi. Márti

Bejegyzés: Hagymás rostélyos

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.11.17. 12:13:19

@élhetetlen: Micsoda jó találmány, biztos nagyon finom és szép is. Mennyi mindent tudunk alkotni a konyhában is. Gratulálok Neked. Ha van kedved küldjél képet, de meg tudod mutatni is nekünk, ha van kedved a Facebook csoportunkba belépni: Szeretek sütni, főzni Biromakonyhám névem találod, vagy itt a cikk mellett kattintasz a képére.

Bejegyzés: Piskóta mappa fenséges krémmel

élhetetlen 2020.11.16. 00:49:04

Én meg feltaláltam a kockára vágott rétest. Ugyan kész réteslapból sütöm, de kb. úgy ahogy a régi, felgöngyölt házi rétes készült, hogy nem középen a töltelék, és körülötte a papír, mert ott a kinyújtott tésztára került a töltelék, és minden réteg között ott volt a tészta, hanem minden lap megkenve zsiradékkal, rá egy réteg töltelék, aztán az újabb lap, ugyanígy. De akármilyen jó a szemmértéked, két rúdnál már biztos, hogy az egyikbe kevesebb töltelék marad. Most lap a tepsibe, úgy, ahogy készen van, megkenem, töltelék, másik lap, stb., és mindegy, hogy az utolsó lap alá kevesebb töltelék került, felszeletelem, és minden darabban ugyanannyi van, az íze meg ugyanolyan. A kedvencem a túrós lekváros, normál túró töltelék, laponként megpöttyögetve lekvárral. Ez kicsit olyan, mint a fel nem tekert piskóta.

Bejegyzés: Piskóta mappa fenséges krémmel

Nand 2020.10.27. 14:17:30

@Nand: oké, megtaláltam..

Bejegyzés: Hagymás rostélyos

Nand 2020.10.27. 14:16:27

sacc per kábé a rostélyosnak hány óra kell?

Bejegyzés: Hagymás rostélyos

Vén motoros 2020.10.26. 21:51:22

Nagyon finom étel. Azt jó tanácsként megírhatnád a kevésbé gyakorlottaknak, hogy a hagymasütés két poonton is kritikus (kell hozzá egy kis tapasztalat): ha nagyon forró zsírba/olajba dobjuk a belisztezett hagymát, nem megsül, hanem megég. Ha túl hideg olajba, elázik. Ott kell állni mellette, mert a ropogósra sült hagymát és a KESERNYÉS hagymát csak 20-30 másodperc választja el egymástól. Másrészt a hagymákat olyan bő (naygobb mennyiségű) olajban illik sütni, hogy amikor beledobjuk a hagymát, a hagymatömeg ne hűtse le az olajat. Mert ha meg kell várni, amíg az olaj visszamelegszik: a hagymák eláznak...
Jó étvágyat mindenkinek.

Bejegyzés: Hagymás rostélyos

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.10.02. 10:24:23

@Madarasz Tímea Dency: Kedves Tímea, örülök, hogy tetszik. Szeretettel várlak a Biromakonyhám Facebook csoportban is. Ott találsz még több receptet, konyhai praktikákat. A blog oldalsávjában megtalálod a képet, kattints és csatlakozz hozzánk, ha van kedved.

Bejegyzés: Kevés az időd? Beledobálós savanyúság télire pillanatok alatt

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.10.01. 18:25:54

@szánmonoxid: Tisztelt Ismeretlen Hozzászóló! Minden vélemény, fontos vélemény. Persze akkor, ha van mögötte komoly állítás, kérdés, felvetés. Az, hogy melyik helyesírási hibákra gondolsz, nem tudom. A sütőpapír szót egybe kell írni, látom, valamiért itt nem úgy van. Köszönöm, ha erre gondoltál.
Pohárkrémnek látszik, az is volt, csokis tejszínhab krémet sokszor használunk süteményekhez. Sajnálom, ha te nem szereted.

Bejegyzés: Csokis álom kehelyben

szánmonoxid 2020.09.30. 03:33:31

Esetleg meg kéne próbálnod néha fél órát a könyvtárban, de legalábbis magyarórán tölteni, hogy megtanulj rendesen magyarul, meg helyesen írni. Láthatóan mindkettő kimaradt eddig az életedből.

Ez az írás így egy kalap fos, még ha pohár csokikrémnek látszik is, amiről szól.

Bejegyzés: Csokis álom kehelyben

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.09.26. 07:33:13

@élhetetlen: Pont azt írtam, hogy kapirgál, legel és nem táppal etetik, az előző válaszomban. Pont kitértem arra, hogy legeljen és ne tápot egyen. A tesco és egyéb láncoknál látod, hogy jártam? Az egyik már eleve romlott termék volt, ott pedig vagy hőkezelés hiba volt, vagy a hús minősége nem volt megfelelő.

Bejegyzés: A rántott csirke készítéshez is vadásznak kell lennünk?
süti beállítások módosítása