Kevés az időd, nem fér bele a befőzés, tartósítás télire?
Itt a receptem, a vödrös, beledobálós savanyúsághoz. Nincs szükséged celofánra, üvegekre, forralásra, dunsztolásra. Elég, ha forró vízzel kimosod, öblíted a vödröd, abban összekevered a savanyúság levét, azután pedig beledobálod azt, amit savanyítani szeretnél.
Akkor is eltehetünk vödrös, beledobálós savanyúságot, ha megvesszük a hozzávalókat a piacon, mert nincs kiskerted. Ha van pár bokor paradicsomod, paprikád akár a teraszodon, akkor már neki is foghatsz. Az apró hagymákkal sem kell bajlódnod, hiszen a nagyobbakat negyedelheted.
Itt az időnk ráfordítása a legfontosabb tényező, valamint a csodás íze.
Elég csak beledobálni mindent és a tetejét rátenni a vödörre.
Év közben is pótolhatod a mennyiségét, ahogy éppen fogy a tartalma.
Fogtam egy nápolyis, átlátszó vödröt, forró vízzel kimostam. Cca 3-4 literes.
A zöld paradicsomokat, a hagymákat, megmostam, paradicsomokat, amik nagyobbak voltak, kettévágtam. Leszedtem a paprikákat, kicsumáztam, kettévágtam. Vettem 2 csomag színes chili paprikát, azt is beletettem.
A vödörben kevertem össze a savanyúság levét, majd a hozzávalókat beledobáltam, rátettem egy kisebb üveg tányért, hogy leszorítsam, a fedelét ráborítottam, de nem szorítottam le. Cca 7 nap múlva elkezdtük fogyasztani, azóta is emelgetjük le a tetejét.
Még fogok tenni bele szeletelt sárgarépát, karfiolt, darabolt káposztát.
Már a hagymákat pótolni kezdtem: a nagyobb hagymákat megpucolom, ketté, vagy 4 felé vágom és mehet is bele.
Egész télen folyamatosan pakolhatjuk bele azt, amit szeretnénk és be tudunk szerezni.
Talán nem is kerül ki nálunk a kamrába. Mióta elkészült a konyha pulton van, folyamatosan fogyasztjuk.
Recept a savanyúság levéhez, cca 4 literes vödörhöz
Mustármag, babérlevél, bors, kapor, koriander mag, 2 db szegfűszeg, 5 db meggyfa levele
A vödörben összekeverjük, hogy feloldódjanak a hozzávalók és beledobáljuk a savanyítani valókat.
Csatlakozhatsz a csoportunkhoz, ha még több receptet szeretnél megismerni, kattints ide
Konyhatündéretek, Márti
A legjobb választás egy műanyag, fedeles vödör. Akár két-három kisebb, vagy egy nagyobb.
Ámulatba fog ejteni a látványa, az íze, s az, hogy folyamatosan töltheted vissza, ahogy fogy belőle a savanyúság
Cca egy hét után már fogyasztható, megérik először a hagyma, paprika, paradicsom, azok, amelyek kisebbek