6 tojásból piskótát sütünk, mintha tekercset készítenénk, csak ezt oválisra formázzuk a tepsiben.
A tojások fehérjét felverjük 6 evőkanál cukorral, hogy kemény legyen a hab.
A tojások sárgáját is hozzákeverjük a habverővel.
Óvatosan beleforgatunk 6 evőkanál lisztet és 160 fokos légkeveréses sütőben megsütjük a piskótát.
A tepsiben ujjnyi vastagra kenjük el, mint amikor a piskótatekercset sütjük, de ebben az esetben ovális alakra formázzuk, hogy ketté tudjuk hajtani és szép legyen a széle.
Amikor kisült, egy konyharuhára borítjuk, és egyből kettéhajtjuk, úgy, hogy a közepébe egy összehajtott konyharuhát teszünk, hogy ne ragadjon össze.
10 perc múlva levesszük róla a konyharuhákat és hagyjuk tovább hűlni.
Krém: 4 db egész tojást lassan elkezdünk melegíteni 5 evőkanál cukorral egy lábasban, kevergetve. Amikor a cukor elolvad, levesszük a tűzről. Beleteszünk 1 cs. vaníliás cukrot vagy vanília kivonatot és addig verjük habverővel, amíg lehűl langyosra és szépen kifehéredik a krém. Ekkor beleteszünk 10 dkg szobahőmérsékletű vajat, amit simára keverünk benne. Hidegre hűtjük.
A piskótát megtöltjük a krémmel, keményre vert tejszínhabot teszünk a krém tetejére és gyümölcsökkel megszórjuk. Használhatunk kandírozott gyümölcsöket is.
A piskótát érdemes a tálon megtölteni, amin kínálni fogjuk, hogy az átemelést elkerüljük, megmaradjon a töltelék szép formája. Mivel elég nagy lesz, én egy pecsenyés tálon tálaltam. Menta vagy citromfű levelekkel díszítettem. Megszórjuk porcukorral a piskóta tortánk tetejét.
Képekben:
Ha tetszett a cikkem, kérlek nyomj egy like-ot és oszd meg az ismerőseiddel, köszönöm.
Konyhatündéretek, Márti
Még több receptért várlak itt: Biromakonyhám