Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Piskóta mappa fenséges krémmel

2020. november 14. 07:03 - Biromakönyvem

Miért tekernéd fel, ha különlegesebbé teheted?

6 tojásból piskótát sütünk, mintha tekercset készítenénk, csak ezt oválisra formázzuk a tepsiben.

A tojások fehérjét felverjük 6 evőkanál cukorral, hogy kemény legyen a hab.
A tojások sárgáját is hozzákeverjük a habverővel.
Óvatosan beleforgatunk 6 evőkanál lisztet és 160 fokos légkeveréses sütőben megsütjük a piskótát.
A tepsiben ujjnyi vastagra kenjük el, mint amikor a piskótatekercset sütjük, de ebben az esetben ovális alakra formázzuk, hogy ketté tudjuk hajtani és szép legyen a széle.

Amikor kisült, egy konyharuhára borítjuk, és egyből kettéhajtjuk, úgy, hogy a közepébe egy összehajtott konyharuhát teszünk, hogy ne ragadjon össze.

10 perc múlva levesszük róla a konyharuhákat és hagyjuk tovább hűlni.

Krém: 4 db egész tojást lassan elkezdünk melegíteni 5 evőkanál cukorral egy lábasban, kevergetve. Amikor a cukor elolvad, levesszük a tűzről. Beleteszünk 1 cs. vaníliás cukrot vagy vanília kivonatot és addig verjük habverővel, amíg lehűl langyosra és szépen kifehéredik a krém. Ekkor beleteszünk 10 dkg szobahőmérsékletű vajat, amit simára keverünk benne. Hidegre hűtjük.

A piskótát megtöltjük a krémmel, keményre vert tejszínhabot teszünk a krém tetejére és gyümölcsökkel megszórjuk. Használhatunk kandírozott gyümölcsöket is.

A piskótát érdemes a tálon megtölteni, amin kínálni fogjuk, hogy az átemelést elkerüljük, megmaradjon a töltelék szép formája. Mivel elég nagy lesz, én egy pecsenyés tálon tálaltam. Menta vagy citromfű levelekkel díszítettem. Megszórjuk porcukorral a piskóta tortánk tetejét.

Képekben:

 

 

 

Ha tetszett a cikkem, kérlek nyomj egy like-ot és oszd meg az ismerőseiddel, köszönöm.
Konyhatündéretek, Márti
Még több receptért várlak itt: Biromakonyhám

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://biromakonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr5716285078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.11.16. 00:49:04

Én meg feltaláltam a kockára vágott rétest. Ugyan kész réteslapból sütöm, de kb. úgy ahogy a régi, felgöngyölt házi rétes készült, hogy nem középen a töltelék, és körülötte a papír, mert ott a kinyújtott tésztára került a töltelék, és minden réteg között ott volt a tészta, hanem minden lap megkenve zsiradékkal, rá egy réteg töltelék, aztán az újabb lap, ugyanígy. De akármilyen jó a szemmértéked, két rúdnál már biztos, hogy az egyikbe kevesebb töltelék marad. Most lap a tepsibe, úgy, ahogy készen van, megkenem, töltelék, másik lap, stb., és mindegy, hogy az utolsó lap alá kevesebb töltelék került, felszeletelem, és minden darabban ugyanannyi van, az íze meg ugyanolyan. A kedvencem a túrós lekváros, normál túró töltelék, laponként megpöttyögetve lekvárral. Ez kicsit olyan, mint a fel nem tekert piskóta.

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.11.17. 12:13:19

@élhetetlen: Micsoda jó találmány, biztos nagyon finom és szép is. Mennyi mindent tudunk alkotni a konyhában is. Gratulálok Neked. Ha van kedved küldjél képet, de meg tudod mutatni is nekünk, ha van kedved a Facebook csoportunkba belépni: Szeretek sütni, főzni Biromakonyhám névem találod, vagy itt a cikk mellett kattintasz a képére.

élhetetlen 2020.11.17. 20:17:47

Kedves vagy, de eszembe sem jutott lefényképezni egy rétest. Már nem vagyok a terepen, tavaly volt egy gerincműtétem, de még fáj, márciusban lett volna egy MR, de törölték a vírus miatt, a térdemmel meg júliusban most, nov.26-ra kaptam időpontot, de természetesen azt is törölték, nem tudok igazán sokáig állni a konyhában. Ez a rétes is az állás minimalizálás jegyében született, ráadásul félbehagyható, ha valami nagyon fáj, majd folytatom tíz per múlva, miután üldögéltem kicsit. Most ilyen nasikat csinálok csak, hogy darált háztartási keksz, nescaféból kevert kávéval golyókká gömbölyítve, kakaóba forgatva. A másik, ezt lehet pohárba, tálba, dobozba, darabokra tört háztartási keksz réteg, lekvár pöttyök, natúr joghurt (nem spórolósan), aztán egy ugyanilyen réteg. Ha tudod tartani másnapig, akkor a joghurtból kiszivárgó létől a keksz kicsit felpuhul, a joghurt meg nem vérré, (vere valet), hanem krémmé válik. Persze, aki édesebben szereti, mint én, az tehet a joghurtba cukrot. Ha érdekel, nézz rá a kutyatlanul.blog.hu-ra, nem hosszú, ott vannak képek aktívabb koromból, az asztalon levő mézeseken kívül még a kanapé is tele volt. A húsvéti pipicseimet meg imádták (főleg a kölykök), jó vajjal is, de a sonkával is. Most parkoló pályán vagyok, hogy jövőre összeraknak-e, azt még nem tudom. Remélem nem terheltelek túl ezzel a hosszú szöveggel.
Jó éjszakát!

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.12.05. 11:09:57

@élhetetlen: Szia, nem terheltél a szöveggel. Örülök, hogy írtál. Remélem "összeraknak", drukkolok.
süti beállítások módosítása