A múlt héten eszembe jutott, hogy már régen volt rántott csirke, sőt eszembe jutott a grill csirke is.
Az egyik élelmiszer lánc boltjában intéztem a bevásárlást.
Emlékeimben él, amikor nem kellett válogatnunk a kínálatból, mert jó minőségű csirkéket lehetett csak kapni az üzletekben.
Álltam a hűtőpultnál és arra gondoltam, hogy métereken át kígyózik a választék. Mindig igyekszem tanyasi csirkét választani, de ezen a napon csak a hófehér, fakult csirke csomagokat láttam a hűtőben.
Addig keresgéltem, amíg ráakadtam a GMO mente, csodás sárga színű, alig észrevehető csirke polcra.
Egész csirkék voltak, de csirkecomb nem. Gondoltam az egész csirke jó lesz grillcsirkének, keresek tovább "cimbalomverőket". Már-már éreztem a friss rántott csirke illatát. Nem volt más választásom kerestem tovább. Végre ráakadtam egy fajtára, igaz nem volt olyan sárga, de az sem az olcsó kínálatból volt. Közben elgondolkodtam azon, hogy régen az igazi "kapirgálós" csirke sem volt sárga, akkor mitől az, amit vettem?
Számos kérdés fogalmazódott meg bennem, amíg a pénztárhoz értem, de inkább elhessegettem a gondolataimat, mert, ha komolyan vettem volna, mindegyik csirkét visszateszem. Erősebb volt bennem a rántott csirke gondolata, mint az, hogy honnan származik, hogyan nevelkedett. De vajon, tényleg úgy nevelkedett? "Boldog csirke volt?"
Mindegyik szavatossági ideje: 2020.09.20-a volt. Fogtam, otthon betettem a hűtőbe, hiszen csak másnap tudtam elkészíteni. 2020.09.17-e volt. Szeptember 18-án elővettem a csirke combokat, kinyitottam a műanyag dobozon lévő fóliát és valami borzalmas szag csapta meg az orrom.
Akkor már tudtam, hogy rántott csirkecombok nem lesznek ebédre.
Egyből vettem elő a másik csirkét, a szép sárgát, GMO menteset, mert gondoltam, ha az sem jó, akkor megyek vissza a boltba.
Aztán jöttek a gondolatok: Elhiszik, hogy nem sétáltam vele az utcán és közben romlott meg? Hol lehet a blokk? Gondolná valaki, hogy 1 napot nem bír ki a hűtőben, úgy, hogy még van rajta szavatossági idő is elég? Na és hová teszem a combokat, ha az egész csirke mégis jó? Bevallom, ideges és türelmetlen lettem.
Szerencsére az egész csirke jó volt, gyorsan átkonvertáltam a gondolataimat, lemondtam a grill csirkéről, mert ebből lett a rántott hús.
Aztán jöttek sorban elő a gondolatok. Hová tegyem a romlottat? A kukába? Oké, de azzal mi lesz, ott fog büdösödni! Ha elviszik a szemetet, kiborítják a többi közé! Milyen szaga lesz, ott bomlik tovább! Nincs szelektív szemetes sem az utcában, sem a környéken. Ez már annyira ronda volt, hogy a kutyáknak nem készíthetem el! Aztán fogtam, becsomagoltam, a kukában landolt. Lefertőtlenítettem a konyha pultot, a kezem, mindent a konyhában.
Ennyi "élmény" után nekifogtam a rántott csirkém elkészítésének.
Csodás lett a tálon a látvány, de már korántsem éreztem az a vágyat, azt a várakozást, amit előtte.
Persze, elfogyott, de valahogy azóta is azon gondolkodom, hogy lassan útra kell kelnünk, le kell vadásznunk azokat a helyeket, ahol csirkét, nem pedig csirkére emlékeztető húst tudunk venni.
Hogy lehet elkerülni, hogy pórul járjunk? Persze a kínálat ránk zúdul, piros táblákkal hirdetik az akciókat, de valóban megéri-e az akciós árat? Mert szerintem a legsilányabb csirkét akciózzák. De hiába minden igyekezetünk, hogy nem az akciós csirkéből vásárolunk, nem a legolcsóbbat vesszük, ha ugyanabban a hűtőben, ugyanazon a hőfokon, az egyik megromlik a másik nem. Talán nem is érdemes belegondolni, hogyan lett elcsomagolva, vagy, amikor csomagolták, akkor mennyire volt friss. Akkor hogyan kerül rá a szavatossági idő, hogyan ellenőrzik? Ráadásul magyar csirke mindegyik.
Egyet biztosan tudok, háztáji gazdaságot kell keresnem, vagy maradok a GMO mentes legdrágább változatnál, ha csirkét szeretnék készíteni.
Ki az, aki tudja, mi a megoldás? Ki járt már így? Visszavittétek? Megérte visszavinni? Hogyan fogadtak? Mindig megtartjátok a vásárlásról a blokkot élelmiszerek esetében? Milyen csirkét választotok, amikor vásároltok?
Sok-sok kérdés egy egyszerű rántott csirke kapcsán.
Ha tetszett az írásom, kérlek nyomj egy like-ot, vagy keresd fel a FB Szeretek sütni, főzni Biromakonyhám csoportot receptekért, hasznos tanácsokért. A blog oldalsávjában találod, kattints rá. Köszönöm.
Konyhatündéretek, Márti