Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

A rántott csirke készítéshez is vadásznak kell lennünk?

2020. szeptember 21. 11:27 - Biromakönyvem

Megtanultam, megtaláltam, melyik a jó választás, de jó-e Nekem?

A múlt héten eszembe jutott, hogy már régen volt rántott csirke, sőt eszembe jutott a grill csirke is.
Az egyik élelmiszer lánc boltjában intéztem a bevásárlást.
Emlékeimben él, amikor nem kellett válogatnunk a kínálatból, mert jó minőségű csirkéket lehetett csak kapni az üzletekben.
Álltam a hűtőpultnál és arra gondoltam, hogy métereken át kígyózik a választék. Mindig igyekszem tanyasi csirkét választani, de ezen a napon csak a hófehér, fakult csirke csomagokat láttam a hűtőben.
Addig keresgéltem, amíg ráakadtam a GMO mente, csodás sárga színű, alig észrevehető csirke polcra.
Egész csirkék voltak, de csirkecomb nem. Gondoltam az egész csirke jó lesz grillcsirkének, keresek tovább "cimbalomverőket". Már-már éreztem a friss rántott csirke illatát. Nem volt más választásom kerestem tovább. Végre ráakadtam egy fajtára, igaz nem volt olyan sárga, de az sem az olcsó kínálatból volt. Közben elgondolkodtam azon, hogy régen az igazi "kapirgálós" csirke sem volt sárga, akkor mitől az, amit vettem?
Számos kérdés fogalmazódott meg bennem, amíg a pénztárhoz értem, de inkább elhessegettem a gondolataimat, mert, ha komolyan vettem volna, mindegyik csirkét visszateszem. Erősebb volt bennem a rántott csirke gondolata, mint az, hogy honnan származik, hogyan nevelkedett. De vajon, tényleg úgy nevelkedett? "Boldog csirke volt?"
Mindegyik szavatossági ideje: 2020.09.20-a volt. Fogtam, otthon betettem a hűtőbe, hiszen csak másnap tudtam elkészíteni. 2020.09.17-e volt. Szeptember 18-án elővettem a csirke combokat, kinyitottam a műanyag dobozon lévő fóliát és valami borzalmas szag csapta meg az orrom.
Akkor már tudtam, hogy rántott csirkecombok nem lesznek ebédre.
Egyből vettem elő a másik csirkét, a szép sárgát, GMO menteset, mert gondoltam, ha az sem jó, akkor megyek vissza a boltba.
Aztán jöttek a gondolatok: Elhiszik, hogy nem sétáltam vele az utcán és közben romlott meg? Hol lehet a blokk? Gondolná valaki, hogy 1 napot nem bír ki a hűtőben, úgy, hogy még van rajta szavatossági idő is elég? Na és hová teszem a combokat, ha az egész csirke mégis jó? Bevallom, ideges és türelmetlen lettem.
Szerencsére az egész csirke jó volt, gyorsan átkonvertáltam a gondolataimat, lemondtam a grill csirkéről, mert ebből lett a rántott hús.
Aztán jöttek sorban elő a gondolatok. Hová tegyem a romlottat? A kukába? Oké, de azzal mi lesz, ott fog büdösödni! Ha elviszik a szemetet, kiborítják a többi közé! Milyen szaga lesz, ott bomlik tovább! Nincs szelektív szemetes sem az utcában, sem a környéken. Ez már annyira ronda volt, hogy a kutyáknak nem készíthetem el! Aztán fogtam, becsomagoltam, a kukában landolt. Lefertőtlenítettem a konyha pultot, a kezem, mindent a konyhában.
Ennyi "élmény" után nekifogtam a rántott csirkém elkészítésének.
Csodás lett a tálon a látvány, de már korántsem éreztem az a vágyat, azt a várakozást, amit előtte.
Persze, elfogyott, de valahogy azóta is azon gondolkodom, hogy lassan útra kell kelnünk, le kell vadásznunk azokat a helyeket, ahol csirkét, nem pedig csirkére emlékeztető húst tudunk venni.
Hogy lehet elkerülni, hogy pórul járjunk? Persze a kínálat ránk zúdul, piros táblákkal hirdetik az akciókat, de valóban megéri-e az akciós árat? Mert szerintem a legsilányabb csirkét akciózzák. De hiába minden igyekezetünk, hogy nem az akciós csirkéből vásárolunk, nem a legolcsóbbat vesszük, ha ugyanabban a hűtőben, ugyanazon a hőfokon, az egyik megromlik a másik nem. Talán nem is érdemes belegondolni, hogyan lett elcsomagolva, vagy, amikor csomagolták, akkor mennyire volt friss. Akkor hogyan kerül rá a szavatossági idő, hogyan ellenőrzik? Ráadásul magyar csirke mindegyik.
Egyet biztosan tudok, háztáji gazdaságot kell keresnem, vagy maradok a GMO mentes legdrágább változatnál, ha csirkét szeretnék készíteni.
Ki az, aki tudja, mi a megoldás? Ki járt már így? Visszavittétek? Megérte visszavinni? Hogyan fogadtak? Mindig megtartjátok a vásárlásról a blokkot élelmiszerek esetében? Milyen csirkét választotok, amikor vásároltok?

Sok-sok kérdés egy egyszerű rántott csirke kapcsán.

Ha tetszett az írásom, kérlek nyomj egy like-ot, vagy keresd fel a FB Szeretek sütni, főzni Biromakonyhám csoportot receptekért, hasznos tanácsokért. A blog oldalsávjában találod, kattints rá. Köszönöm.
Konyhatündéretek, Márti

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://biromakonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr9216208700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.09.23. 23:56:37

Lehet, hogy belekeveredtem, de gmo.kormany.hu/hazai-szabalyozas-gmo eszerint Magyarországon egy GMO-s kukorica engedélyezett csak, és valami törvény van ezzel kapcsolatban, „géntechnológiával módosított fajtákat ne lehessen korlátok nélkül bevonni a köztermesztésbe Magyarországon”, szóval azt hiszem, nálunk majdnem minden GMO mentes, tehát nem olyan nehéz beszerezni ezt az inverz jelölés használatára vonatkozó engedélyt, és ha ezzel még drágábban is tudják eladni, hát…
„Közben elgondolkodtam azon, hogy régen az igazi "kapirgálós" csirke sem volt sárga, akkor mitől az, amit vettem?”. Ez a jó kérdés. 50 éves koromig tartott anyu csirkét, kacsát. Magunknak neveltük, nem volt simlizés. Kapirgáltak, kukoricadarát, búzát kaptak, és nyáron sok zöldet, (ja, és eső után sok gilisztát vadásztak). Mikor sok zöldet ettek (tyúkhúr, lucerna), sárgább volt a tojás sárgája, mint télen, de a bőrük nem lett sárga.

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.09.25. 07:37:13

@élhetetlen: Egyetértek Veled. Ma már, ha vásárolunk, többet kell olvasnunk, hogy mit írnak a címkén, mint, gondolkodás nélkül leemeljük a polcról. Sajnos a piacokon sem a háztáji termékek találhatók meg zömmel. Itt, ahol élek, inkább a nagy standok vannak jelen, akik a külföldről behozott termékeket árulják. Ennek ellenére "vadásznunk" kell, hogy megtaláljuk a forrásokat. Régebben pedig az természetes volt, hogy a piacra csak háztáji termékek kerültek. A boltokban sem kellett ennyit tétováznunk, fogtuk, leemeltük a polcról és finom, ízletes terméket kaptunk.

élhetetlen 2020.09.25. 17:03:21

@Biromakönyvem: Furcsa. Fordított utat jártam be beszerzés ügyben. Régen sem volt minden jó. Szeretem a csirkeszárnyat. Úgy 40 éve a Bosnyákon vettem csirkeszárnyat, míg nyers volt, nem is volt gyanús, de mikor elkezdett főni, olyan büdös lett, hogy kidobtam. Valami haltápon nevelkedett jószág lehetett. Most inkább megveszem a Tescoban, ott, ha rá van írva, hogy magyar, akkor az az, ha tanyasi, akkor az, őket (a nagyokat) legalább ellenőrzik a hatóságok. Ha ránézel a Tesco online-ra, 37 friss csirkeáru van. Van amelyik írja, hogy GMO mentes, van amelyiknél a termelő elérhetősége is adott, lehet itt is vadászni. A másik ilyen, ha már így belelendültem, a friss falusi tojás a piacon. Nyáron a tyúkok sokat tojtak, adtunk el. A kofa (ha ismered a szót) 10 tojásért nem jött el. Mire ötven összejött, volt abban már két hetes is. Ezt hozta fel Pestre, eladta stabil átvevőjének, aki aztán árulta a friss, falusi tojást. A tojás minőségét nem befolyásolja, hogy kapirgál-e a tyúk, csak az, hogy mivel etetik. Bocs, hogy hosszú voltam, ezek egy „vénasszony” tapasztalatai.

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.09.25. 21:29:38

@élhetetlen: Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat. Örülök neki. Igen ismerem a kofa szót, ők aztán tudnak "eladni", bármit. A kapirgálós csirkénél arra gondoltam, hogy izmosabb is, legel is, és ha szerencsénk van, nem tápon nő fel. Igen manapság nagy a választék, nekünk pedig meg kell tanulni kiválasztani, ami a megfelelő nekünk.

élhetetlen 2020.09.25. 21:50:03

@Biromakönyvem: Bocs, ez egy kicsit félrement. Igen, a kapirgálós csirke izmosabb, de, ha egy csak poros udvaron kapirgál, és táppal etetik, abból nem lesz minőségi hús. Azért látom úgy, hogy pl. egy Tesconál, ha azt írják, hogy legelt, akkor az valószínű, hogy legelt, míg egy kis árus a piacon azt mond, amit akar. Csak azt akartam mondani, hogy vadászni könnyebb az ellenőrzött forrásokból. Azt, hogy a kapirgálás nem számít, azt a tojásokra írtam. Abbahagyom, Jó?

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2020.09.26. 07:33:13

@élhetetlen: Pont azt írtam, hogy kapirgál, legel és nem táppal etetik, az előző válaszomban. Pont kitértem arra, hogy legeljen és ne tápot egyen. A tesco és egyéb láncoknál látod, hogy jártam? Az egyik már eleve romlott termék volt, ott pedig vagy hőkezelés hiba volt, vagy a hús minősége nem volt megfelelő.
süti beállítások módosítása