Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Kelt kuglóf, cukormázzal

2020. október 04. 10:25 - Biromakönyvem

Varázsold el magad és a családod tagjait

Kedvenc kuglófom sütöttem tegnap.
Szeretem a kelt tésztából készítettet, de sokszor készítem sütőporos változatban is.

Hagyományos, kelt kuglóf receptje:
3-4 dl tejet langyosítunk, csipet cukorral
2 dkg élesztőt felfuttatunk benne
A továbbiakat adjuk hozzá:
10 dkg vajat felolvasztunk, adunk hozzá 1 evőkanál olajat,
10 dkg porcukrot,
1 cs vaníliás cukrot,
4 db tojás sárgáját,
csipet sót,
reszelt citrom héját,
mazsolát.
50 dkg liszttel kidagasztjuk, vagy kelesztőtálban összekeverjük.
Lágy tésztát kell, hogy kapjunk, hogy könnyed legyen a kuglóf.
Ezt a tésztát nem gyúrjuk át kelesztés után, hanem a formába igazgatjuk. Tehát, fontos, hogy figyeljünk a lágyságára.
Ha márványosra akarjuk készíteni, akkor 1/3-át kivesszük a tésztából és kakaóport adunk hozzá, továbbá egy kis tejet, amivel újra elkeverjük, vagy dagasztjuk.
Kelesztés után a formába tesszük a tésztát, s míg a sütő melegszik, cca 160 fokra, addig megkel másodszor is a tésztánk.
Márványozásnál vagy rétegesen tesszük a tésztát a formába, vagy pedig egyik oldalára, vagy több helyre a fehér tészta közé.
10 perc után visszavesszük a sütőt 150 C fokra, cca 40 perc alatt sült meg.
Nem szabad nagyon megbarnulnia. Vastag a tészta, ezért lassabb sütés, több idő kell neki, hogy a belseje is szépen megsüljön.
Én hústűvel bököm meg, ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült -e már. Ha a hústűn nem marad tészta, szépen kijön, akkor megsült.
Még forrón kiborítjuk egy rácsra.
Megszórjuk porcukorral, ha nem akarunk mázat tenni rá.
Cukormáz recept:
Cukormáz süteményekre, kuglófokra
6-8 e.kanál porcukrot teszünk egy tálkába.
Ráfacsarunk fél citrom levét és elkezdjük összekeverni egy kicsi habverővel. Ha úgy érezzük, hogy nem elég, akkor még nyomunk rá a citrom levéből. A citrom nagyságától és levétől is függ.
Narancs levével is isteni finom, attól függ, hogy milyen ízeket használunk a tésztában.
Azért érdemes így készíteni, mert így nem lehet belefutni abba a csapdába, hogy túl folyós lesz.
Ez a mennyiség elegendő egy kuglófra, lecsorgatva a szélein.
Ha vastagabb mázat szeretnétek, akkor érdemes a 3-szorosát venni a receptnek.
Fontos, hogy nagyon sűrű, de azért folyékony masszát kapjunk, ami lassan lecsorog a sütemény szélén.
Cca 10-20 perc alatt megköt.
Mindig a kihűlt süteményre öntsük rá.
Kuglófokra, akár kelt, vagy sütőporos, liszt nélküli máktortára szoktam készíteni.
A kelt kuglófban most reszelt citrom héja is volt, ezért került rá citromos máz.
kuglof2.jpg
Hagyjuk a kuglófot kihűlni, mielőtt a mázzal beborítjuk.
kuglof1.jpg
Légkeveréses sütőben sütöttem, szilikon kuglóf formában
kuglof3.jpg
Szeletelés után kompóttal, lekvárral, vajjal is finom.
kuglof4.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biromakonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr2116226506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása