A gyümölcsmártás lehet főétel, desszert, vagy uzsonna is. Pillanatok alatt elkészíthetjük.
Én meggybefőttet és friss almát használtam. Kiváló, gyors étel keletkezett pillanatok alatt, főleg, ha van otthon előző napról maradt sült hús, vagy a húslevesben főtt hús. Ha nincs, akkor pirított darával, vagy akár főtt burgonyával is tálalható.
Recept:
Az almát kisebb kockákra vágjuk, a meggybefőttet egy lábasba öntjük a levével együtt. Egy meggybefőtthöz 2 kisebb vagy 1 nagyobb almát használok fel.
Teszek bele 2-3 szem szegfőszeget, egy fahéj rudat, 1-2 szelet citromot, és elkezdem melegíteni, nem hagyom felforrni, gyöngyözve főzöm cca 5-10 percig, amíg az alma megpuhul.
Közben cukrot adok hozzá és egy csipet sót. Ízlés szerint cukrozzuk, ahogy mi magunk szeretjük.
Amíg a gyümölcs fő, addig elkészítem a habarást.
Egy Tupperware mixfix-be teszek 1 dl vizet, 1-2 evőkanál tejfölt, 1 csomag puncs pudingot. Összerázom és a lébe keverem a gyümölcsökhöz.
Pár perc alatt besűrűsödik és már kész is.
A tejföl adja meg azt az ízt, amivel nagyanyáink varázsolták isteni finomra. Lehet tejszínnel is helyettesíteni a tejfölt, de nekem a régi időket hozza vissza a tejfölös habarás.
Bármilyen gyümölcsből, kompótból készíthető, de arra kell figyelni, hogyha világos színű a gyümölcs, akkor vanília vagy tejszínes pudingot használjatok.
Jó étvágyat kívánok 15 perc múlva.