Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Süss házi tejes zsemlét otthon, rövid idő alatt

2020. szeptember 23. 11:15 - Biromakönyvem

Finom, ropogós reggeli

Kenyeret a tavasszal tanultam meg sütni, aztán rájöttem, hogy nem érdemes boltban vásárolni, hiszen pillanatok alatt elkészül. Az időtakarékosságot a Tupperware kelesztő tál adja.
Nem kell hólyagosra kidolgozni a tésztát, ha van kelesztő tálunk. Elég a hozzávalókat összekeverni egy fakanállal, rátenni a tetejét és cca 15-20 perc alatt felnyílik a teteje. Azután kiborítjuk a tésztát, átgyúrjuk, formázzuk vagy kenyér, vagy zsemle, vagy kiflire, pihentetjük cca 30 percet, addig a sütő is felmelegszik 190 C fokra.
Mielőtt a kenyér, zsemle, vagy kifli tésztát a sütőbe toljuk, megspricceljük vízzel és a sütőpapírt is.
Van, aki, sokszor én is sütöm fedeles hőálló tálban, de rájöttem a tepsiben, sütőpapíron is isteni lesz. A lényeg a vizes spriccelés.
Akinek nincs kelesztőtálja, annak cca 1 óra után kel meg a tészta, a kidolgozás is legalább 15 perc. Ezért érdemes beszerezni a kelesztő tálat, hiszen nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk el a kelt tésztával.
Buktákat, aranygaluskát, minden kelt tészta alapot ebben kelesztek. Azóta sokkal nagyobb örömmel állok neki.

Recept:

Langyos vizet, langyos tejet teszek a kelesztő tálba. Cca 3-4 dl. Beleteszek csipet cukrot és a friss, vagy a szárított élesztőt. Amikor feljött az élesztő (szárítottnál nem fontos megvárni), akkor teszek bele fél dl olajat, vagy olvasztott vajat (kenyérnél olajat, fele ennyit), cca 60 dkg lisztet, 1 csapott evőkanál sót.
A hozzávalókat összedolgozom egy fakanállal, hogy közepes keménységű tésztát kapjak, ha kevés a folyadék, pici tejjel pótolom.
Ráteszem a kelesztőtál fedelét és meleg helyen hagyom kelni. (amikor még nincs fűtés, akkor kicsit melegítem a sütőt, lezárom és beteszem a tálat, télen a radiátoron, nyáron pedig félig napos helyen a lakásban). A kelesztő tál a fedelét 15-20 perc múlva megemeli az egyik felén, kicsit pukkan.
Akinek nincs, az letakarva hagyja kelni a tésztát 1 órán keresztül, amíg a kétszeresére dagad.
Kiborítom a nyújtó deszkára, átgyúrom.
Felvágom 15 db-ra és zsemléket formázok. A lisztezett deszkán hagyom fél órát pihenni, kelni.
Addig bemelegítem a sütőt 190 C fokra.
Átteszem egy gáz tepsibe, amit sütő papírral bélelek, kissé meghintem liszttel a papírt is.
Ráhelyezem a zsemléket, megspriccelem vízzel és 20 perc alatt megsütöm.
Kiveszem és hagyom hűlni vagy a tepsiben, vagy rácsra szedve. Sokszor elfogy már a tepsiből.
Egy gáztepsibe 10 db-nál többet nem érdemes sütni, mert a sütésnél emelkedik, a lényeg, hogy ne érjenek össze.
Légkeveréses sütőben egyszerre sülhet 2 adag is külön tepsikben.
Itt hozom a képeket a folyamatról.

Kelesztő tálam

A tésztát a nyújtó deszkára borítom, átgyúrom. 15 db zsemlét formázok belőle.

A zsemléket 30 percig pihentetem, konyharuhával letakarva, közben a sütőt bemelegítem 190 C fokra.

Azután sütő papírral bélelt, amit enyhén meglisztezek, gáztepsibe helyezek

A sütőt 190 fokra melegítem és cca 20 perc alatt elkészül.

Sokszor a tepsiből elfogy a zsemle, de ha marad jól fagyasztható is.

Jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a receptem, kérlek nyomj egy like-ot, köszönöm.
Csatlakozz a FB csoportomhoz is, ha még több receptre, ötletre vágysz.
Az oldal sávban kattint a Biromakonyhám kép fölé.
Konyhatündéretek, Márti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biromakonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr5316211200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása