Elkápráztatnád a vendégeidet? Keress egy gyalult 15 cm széles deszkát a garázsban, csomagold be és tedd az asztalod közepére. Már csak a Pavlova hiányzik róla?
Sokan félnek nekiállni a Pavlova torta elkészítésének, pedig az egyik legegyszerűbb és legszebb édesség.
Recept:
A sütőt beállítjuk 130 C fokra, egy gáztepsit, vagy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
8 db tojás fehérjét elkezdjük felverni, amikor kezd keményedni, akkor 50 dkg porcukrot lassanként adagolunk hozzá, valamint 1 ek keményítőt. Addig verjük a habot, amíg jól formázhatóvá és keménnyé válik.
A habból két hasábot formázunk a sütőlapon. Hagyjuk a széleit rusztikusra, ne lapogassuk, ne simítsuk ki, inkább csak egyenes hasábra törekedjünk. Cca 43-45 cm hosszú lesz. A hasábok közepén enyhe mélyedést alakítsunk ki, hogy a tejszínhab majd szépen megálljon benne.
Tegyük a felmelegedett sütőbe és 50-60 percig süssük. A sütés végén a külső réteg ropogós lesz, míg a belső része puhább.
Zárjuk el a sütőt és nyissuk résnyire az ajtót. Hagyjuk kihűlni a sütőben.
Verjük fel a tejszínhabot, vagy a tojások sárgájából készítsünk krémet. Akár mindkettőt lehet.
Sárgájákból krém: Egy lábasban feltesszük takarék lángra 15 kanál cukorral és folyamatosan addig keverjük, amíg a cukor elolvad.
Ekkor habverővel felverjük, fehéredésig, közben hűlni fog. Belekeverünk 20 dkg vajat és 1 cs. vaníliás cukrot.
Hűtőben hidegre hűtjük.
A képen látható gyümölcs: friss cseresznyét feltettem lábasban közepesnél kicsit erősebb lángon főni, belekevertem kevés cukrot, redukáltam a levét, vigyázva, hogy a gyümölcs majdnem egészben maradjon.
Ezért kell a hevesebb tűz hozzá.
Már csak a varázslat van hátra: A gyalult deszkát csomagold be, tedd az asztalra és helyezd rá a két Pavlova alapot egymás után, krémmel, tejszínhabbal borítsd és szórd meg friss gyümölccsel vagy befőttel.
Hidd el a vendégeid ámulnak, bámulnak, amikor meglátják, hogy egy asztalhossznyi sütemény csoda várja őket.