Köszönhetjük a csodás és gyors almatortát a Tatin nővéreknek. Bár háromféle legenda kering, de nem is érdemes kutatnunk azt, hogy melyik a valós.
A legelterjedtebb, hogy a kapkodásban elfelejtette a tésztát a hagyományos módon a sütőformába tenni, ezért került a tetejére, majd a sütés után megfordította.
Régebben, míg több időm volt, saját magam készítettem el a leveles-vajas tésztát, de mostanában boltit használok. Igazán jó minőségben vannak a polcokon, több gyártótól.
Recept:
A sütőt állítsuk be 200 fokra, mert amíg melegszik, el fogunk készülni az almával és annak befedésével leveles-vajas tésztával.
4-5 db almát meghámozunk, cikkekre vágunk.
Egy serpenyőben, amivel együtt majd a sütőbe tesszük, melegítünk cca 3-5 dkg vajat.
Ráhelyezzük az almákat, elkezdjük sütni. 5-7 perc alatt (az alma fajtájától függően) elkezdenek puhulni, elpárologtatni a levét. Ekkor megszórjuk nádcukorral, vagy barna cukorral, kristálycukorral - amit otthon található éppen.
Vanília kikapart belsejét vagy vaníliás cukrot teszünk rá, negyed citrom levét, lehet mézet is.
Fahéjat nagyon keveset.
Amikor elolvad a cukor, kissé karamellizálódott, akkor lekapcsoljuk a lángot.
Az almákat eligazgatjuk és egy csomag leveles-vajas tésztával beborítjuk úgy, hogy ráterítjük, a sarkokat levágjuk, és a széleket az alma köré nyomkodjuk. Ez akkor lesz szép, amikor majd a végén tálra fordítjuk.
A sütőbe toljuk és cca 15 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük amikor már megpirult a tészta.
Ráhelyezzük a serpenyőre azt a tálat, amiben majd tálaljuk és gyorsan átfordítjuk.
Vigyázva, nehogy megégessük magunkat.
Fontos, hogy még melegen átfordítsuk, mert, ha hűl, akkor nem lehet szépen kiszedni, odaragad a karamellizálódott cukor.
Forrón tálaljuk tejszínhabbal vagy vanília fagylalttal.
Hidegen is finom, ilyenkor felvert tejszínhabbal a legfinomabb.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.