Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Cseresznyés, vagy más gyümölcsös pite

2020. augusztus 26. 18:47 - Biromakönyvem

Bármilyen gyümölcsből készíted, imádni fogod

A pite tészta mindig ugyanaz, viszont a töltelék az, amit sosem unhatunk meg.
Tészta recept:

17 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 db tojás, 7-10 dkg cukor, csipet só.
Gyorsan összegyúrjuk és hűtőbe tesszük, hogy minél jobban lehűljön. Gyorsan kell összegyúrni, hogy ne olvadjon fel a vaj, jó, ha a kezed is hideg.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a tölteléket.

A gyümölcsöt, lehet: meggy, cseresznye, körte, alma, barack elkezdjük úgy főzni, mintha lekvárt készítenénk, viszont közepes lángon, vagy kissé hevesebben. A cél, hogy a gyümölcs minél előbb elveszítse a lé tartalmát, de közben ne puhuljon meg teljesen. Amikor kezd puhulni kissé, akkor már kevés a leve és belekeverünk vanília, vagy puncs pudingot egy tasakkal. Cukrozzuk, vaníliás cukorral ízesítjük, aki szereti fahéjat is tehet bele. Kevés citrom levet adunk hozzá.Célszerű kivenni a léből, azzal elkeverni a pudingot, akkor nem lesz csomós. Egyet-kettőt keverjünk rajta, amikor már beleöntöttük, és amikor kezd sűrűsödni lekapcsoljuk a lángot.
Sütés:
A tésztát kivesszük a hűtőből és a formába helyezzük a nyújtás után. A széleit a formához igazítjuk és 170 fokos sütőbe toljuk, de előtte megszurkáljuk villával. Ha jó hideg tésztával dolgozunk, akkor nem fog felemelkedni a formában sütés közben.
Amikor, cca 10 perc, elkezd kissé pirulni, kivesszük és beleöntjük a gyümölcsös masszát.
Visszatesszük a sütőbe és cca 5-8 perc alatt készre sütjük.
Javaslat egy másik variációra:
Ha alma vagy körte gyümölcsből készítjük, nem szükséges puding hozzá, akkor viszont jobban redukáljuk a levét. A gyümölcsöt szeletekre vágjuk, vajon kezdjük el párolni közepesnél kissé hevesebb lángon. Cukrozzuk, fahéj, vaníliás cukor kerül bele.
Megszórhatjuk a gyümölcsök tetejét szeletelt mandulával, vagy durvára darált dióval is.
Ha kihűlt porcukorral díszítjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biromakonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr7216178062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása